Terapi

Hvorfor føler jeg, at jeg aldrig er god nok?

Hvorfor er følelser så skræmmende?

Hvorfor er det så svært for mig at være tæt på et andet menneske?

Hvor stammer de gamle mønstre fra?

Hvorfor gå i terapi hos mig?

Jeg specialiserer mig indenfor terapi til voksne, som har haft en belastet barndom. Det kan være svært at erkende, at dette rent faktisk er tilfældet, fordi børns forsvar mod omgivelsernes svigt er at vende det indad. Det vil sige, at det kommer til at handle om, at der er noget galt med én selv og ikke omgivelserne. Ofte kommer tanken om at “det var nok ikke så slemt”, og at “andre har haft det værre end mig”.

Når man som barn er blevet nødsaget til at tage ansvaret for sine omgivelser kan det medføre mange forskellige reaktioner. Der er ikke to mennesker, som er ens, men der er nogle fællesnævnere som ofte går igen.

En af fællesnævnerne er lavt selvværd og en generel følelse af aldrig at være god nok. Mange stiller høje krav til sig selv om at klare alting selv, og om altid at skulle være perfekt. På overfladen kan det se ud som om, at man har styr på det hele, og at alting går fint. Men ens indre fortæller noget andet, hvis man lytter efter.

Problemet ved at mærke efter er, at man ofte har mistet forbindelsen til sit indre jeg. Man kan have vanskeligt ved at mærke sig selv, sine følelser og sin egen mavefornemmelse. Man er ikke vant til at udtrykke, hvor ens grænser går, og hvad ens behov er. For mange kan det være angstfyldt at fortælle omverdenen, hvordan man egentlig går og har det. Det er ikke så mærkeligt, at svigt i barndommen kan lede til psykisk sygdom som angst, stress, depression, spiseforstyrrelser med mere.

Sunde relationer og kærlighedsforhold afhænger bl.a. af at kunne stå ved sig selv og udtrykke sine følelser og behov. Det er svært, når man har oplevet det som utrygt som barn. Det er skræmmende at stole på andre mennesker, når man selv er blevet svigtet. Mange oplever enten at miste sig selv i kærlighedsforhold, eller at afvise en potentiel partner før forholdet overhovedet er startet af frygt for at blive forladt.

Mange voksne, der som børn ikke har haft trygge rammer omkring sig, har fortsat oplevelsen af, at verden ikke er et sikkert sted. Man skal hele tiden være forberedt på den næste katastrofe, og det bliver svært at slappe af og nyde voksenlivet uden katastrofer. Det konstante alarmberedskab giver en aktivering af vores stress nervesystem, som bl.a. kan medføre forskellige fysiske symptomer som maveproblemer, muskelspændinger, smerter eller træthed.

Der kan være mange forskellige følger til en svær barndom. Ovenfor har jeg nævnt nogle af de temaer, som jeg tit oplever i samtaler med mine klienter.

Du er velkommen til at komme med lige præcis det, som du ønsker hjælp til.

Terapiforløb

Hvilke forandringer ønsker jeg i mit liv?

Hvor er det, jeg føler, at jeg sidder fast?

Hvem er jeg egentlig, når alle lagene bliver “skrællet af”?

Illustrationen er tegnet af Katrine Quorning, som står bag Instagram-profilen Flaskebørn.

HVORDAN FORLØBER TERAPIEN hos mig?

Det er dig, som bestemmer, hvad du vil arbejde med i terapien. Hver session vil tage udgangspunkt i, hvad du ønsker at undersøge fra dit liv.

Terapien er et samarbejde, hvor du er ekspert på din egen oplevelse og jeg hjælper dig med at forstå, hvordan tingene hænger sammen for dig. Som oftest er der en rigtig god grund til, at vi har det, som vi har det. De gamle mønstre fra vores barndom har været med til at beskytte os, og sørge for at vi var sikre i et utrygt miljø.

I terapien lægger jeg vægt på kontakten til dine følelser, din krops signaler og forbindelsen til din indre kerne. Mange af os er ikke blevet mødt og anerkendt som dem vi var som børn. Vi har lært at lægge låg på os selv, og overskride de signaler som vores følelser og krop sender os. Gennem terapien kan vi komme tilbage i kontakt og balance.

Det en proces, som tager tid, men min erfaring siger mig, at det er det værd.

NARM™-terapi

Jeg er uddannet NARM™-terapeut.

Hvad er NARM™-terapi?

NARM™-terapi er udviklet af Dr Laurence Heller og er en forkortelse for den Neuroaffektive Relationelle Model. Det er en terapiform, som er målrettet voksne, som har oplevet traumer i deres barndom.

NARM™-terapi bygger på nysgerrighed. I terapien undersøger vi, hvad som kommer i vejen for det, som vi ønsker os allermest i vores liv.

Jeg kan godt lide NARM™-terapi, fordi den er nænsom, respektfuld og har klienten i centrum. NARM™-terapi involverer kroppen, hvilket er vigtigt, da tidlige traumer ikke “kun er noget, som sker i vores hoved”. Barndomstraumer danner signalveje igennem hele vores krop og påvirker vores tidlige udvikling.

NARM™-terapi handler om, at vi alle, uanset hvilke traumer vi har været udsat for, vil bevæge os mod heling, livskraft og bedre kontakt med os selv og andre.

Du kan læse mere om NARM™-terapi her:

https://www.narm-danmark.com
https://drlaurenceheller.com

Eller lytte til podcast’en Transforming Trauma:

https://narmtraining.com/transformingtrauma

© 2021-2023 Emilie Garnæs - CVR: 42 74 58 63